Är det mer fel att äta min pojke än att äta någon annans gris?

God dag!


Som vanligt tänkte jag börja dagens inlägg med en kort sammanfattning av mitt förra inlägg. Jag skrev då om reklam för kläder och reklam för en rättvisare värld. De flesta av oss blir glada när vi får vårens nya klädkatalog i brevlådan, men misstänksamma när vi får brev av till exempel läkare utan gränser. De vill bara ha mina pengar. Det är riktigt, men det vill postorderföretagen också ha. Därför kan du lika gärna läsa brevet från läkare utan gränser.


Till dagens ämne: djur. Är det rättvist att döda djur? Är det mer befogat att döda djur för pälsen som för köttet? Är det mer normalt att döda en gris för köttet än att göra detsamma med en hund? Rovdjur dödar djur för föda, får vi människor också göra det då?


          image6
           Är det mer fel att äta min pojke än att äta någon annans gris?

Nästan alla äter kött, men vad är egentligen argumenten för att äta kött? För att människor gjort det i alla tider? Jag vet inte om det egentligen finns så många argument för att äta kött. Kanske att människor är rovdjur och att andra rovdjur dödar för mat? Argumenten mot att äta kött då? För att det är moraliskt fel? Det beror väl på egentligen. Människan är ett överlägset djur säger man. Vi har ett förnuft och ett moraliskt tänkande bland annat. Personligen tycker jag att det är normalt att äta kött, men förstår argumenten mot det också. Samtidigt tycker jag att det är fel att äta hund, men inte gris. Det beror på att jag är uppvuxen i Sverige och med de normer som det innebär. Om jag var född som muslim så skulle jag inte äta gris. I vissa distrikt i Kina äter man hund och där ses inte det som fel. Varför reagerar jag då på att man äter till exempel hund på vissa håll i världen? Är det för att jag är hundägare? Delvis kanske. Men det känns ändå fel. Människans bästa vän. Rent faktiskt är det inte fel att äta gris. Rent faktiskt är det inte fel att ära hund. Det beror på våra normer och värderingar.


Okej. Alltså tycker jag att det är okej att äta kött, men förstår de som väljer att inte göra det. Är det okej att döda djur för deras päls? Nej, egentligen inte. Det känns fel att "odla" minkar för att sedan flå dem för deras päls. Visst, som urtidsmänniskor hade vi djurpälsar och djurskinn som kläder. För värmens skull, inte för att stenåldersmänniskorna tyckte det var snyggt. Jag tror inte att en stenåldersflicka mumlade till sin pappa: "Hon i grottan vid den stora stenen till höger om den lilla granen har en jättefin björnpäls. Jag vill också ha!" Nej, det handlade om pälsens egenskaper, som att den var värmande i vårt nordiska klimat. Idag känns det onödigt att döda djur för deras päls.


Slutligen tycker jag att det är fritt fram att äta kött, men även att avstå. Dock anser jag att det inte finns något behov av att döda djur för pälsens skull. Våra normer avgör vilket kött vi väljer att äta. Döm inte andra för att de inte gör vad du tycker är riktigt i denna fråga. Gör som du vill. Avstå från kött. Men tvinga inte mig att göra det. Ät hundkött om du vill. Men jag vill inte smaka. Jag vill ha min pojke kvar i livet i alla fall.


Reklam som reklam - eller?

Hej igen!


Tänkte börja med en kort tillbakablick av förra inlägget. Barnarbete: rätt eller fel? Jag kom fram till att det är "rätt" så länge inte barnet skadas och så länge det är absolut nödvändigt. Vi lever inte i någon drömvärld där alla barn kan gå i skolan och inte heller ät skolan gratis överallt. Det viktiga är att vi är medvetna om barnarbete alltid, inte bara när media gör det aktuellt. Barnen är vår framtid och det är våra barn. Inte egna barn och andras ungar.


Jag tänkte på hur reklam fungerar idag. Det finns organisationer som arbetar för en mer rättvis värld, till exempel Rädda Barnen, som marknadsför sig. Jag undrar hur väl det fungerar? Hur stort antal av Sveriges befolkning ser på reklamfilmen egentligen? Hur många tänker verkligen efter? Hur många byter kanal för att undvika att se eller för att de helt enkelt inte orkar bry sig? Hur ska vi kunna skapa en mer rättvis värld när varor säljer mer än känslor?


Säg att du går ut för att kolla posten och ser till din förtjusning att H&M:s katalog har dimpt ner i din brevlåda. Du går lite snabbare än vanligt in för att riva av plasten kring katalogen och drömma dig bort bland alla dessa fina kläder. Säg istället att du går ut för att kolla posten och ser att det i din brevlåda ligger ett brev från Läkare utan gränser. Du går in igen, besviken över att det inte fanns något kul i posten idag. Brevet från Läkare utan gränser åker skoningslöst ner i papperskorgen sekunden senare. Oöppnat. Varför öppnar de flesta människor reklamutskicken från till exempel H&M, men inte från Läkare utan gränser?


Ja, men Läkare utan gränser är bara ute efter mina pengar, svarar vi. Jaha, vad tror du att postorderföretagen är ute efter? Tänk till nu. Ta din tid. Just det - dina PENGAR! Postorderföretagen skickar ut brev om erbjudanden som ska locka oss att köpa ännu mer: "Hej Jenny. Du är en av våra bästa kunder och därför vill vi ge dig detta förmånliga erbjudande..." Postorderföretagen uppmanar kunderna till att köpa mer och mer och därmed delta i konsumtionshetsen. Läkare utan gränser uppmanar dig att göra livet lite enklare för människor som inte själva kan påverka sina liv som vi kan. Konsumtionshets eller en rättvis värld? Ett av motargumenten kan vara: Ja, men om jag skänker 100 kronor spelar ingen roll. Både ja och nej. Dina 100 kronor räcker inte till allt, men till något. Dessutom påverkar du din omgivning i och med att du skänker pengar. Kanske tar de efter? Ett annat argument till varför man ska välja att ge sina pengar till postorderföretagen kan vara: Om jag skänker pengar till Läkare utan gränser så får jag ingenting, om jag ger pengarna till postorderföretagen får jag en tröja. Ja, det får du. En person får en tröja värd 149 kronor. Jippie. Hur många tröjor har du nu? En, tre, sju, tio, femton, sjutton. Och imorgon kommer den artonde på posten. Jaha. Om pengarna går till läkare utan gränser då? En, två, fyra, sju, åtta, nio, tio, elva, tolv. Tolv barn får vaccin mot malaria. Jippie! Du som individ får ingenting ut av de skänkta pengarna, men väger det inte över att 12 barn får vaccin?


Köp gärna saker till dig själv, men var medveten om vad du köper. Så nästa gång ni kollar brevlådan och blir glad när ni fått en katalog, tänk på att de bara vill ha dina pengar. Då kan ni lika gärna läsa igenom brevet från Läkare utan gränser också. Skicka inte in pengar om ni inte känner för det, men läs brevet i alla fall. Bara genom att läsa så gör ni en insats eftersom ni får mer kunskap. Kanske driver detta er sedan till att vilja göra någonting föra att förbättra rättvisan i världen. Någonstans måste allting börja. Sedan har jag kommit på en paketlösning för er alla! Om ni känner att ni skänker pengar och inte får något ut av det (vilket inte är meningen egentligen) så kan ni gå med i Postkodlotteriet. Ni har chans att vinna pengar och samtidigt ger ni stöd till en rad organisationer som Rädda Barnen och WWF. Gå inte på all reklam ni ser. Think people, think!


Egna barn och andras ungar

God förmiddag!


Vad kom vi fram till sist? Jo, att man som individ inte behöver agera superhjälte för att förbättra världen, men att man i vardagen kan förändra och påverka med små medel. Du behöver inte skänka 80 procent av din månadslön till välgörande ändmål, men du kan skänka tjugo kronor till närmaste insamling.


Idag har jag funderat kring fenomenet barnarbete. Är det en rättvis och acceptabel lösning eller är det helt fel? Det finns människor som menar att barnarbete är ett naturligt element och att det förbättrar barnens tillvaro. Barnen kan i och med att de arbetar ha råd att gå i skolan och köpa undervisningsmaterial. Om vi i väst bojkottar varor som är tillverkade av barn kan det få katastrofala följder för barnen som individer. Även om det kanske vore optimalt att alla barn fick gå i skolan på heltid så ser verkligheten inte ut så för alla barn. I många länder är skolan inte gratis och föräldrarna har inte råd att betala avgifterna utan barnen måste betala dessa själva genom att arbeta. Är det inte bättre att barnen får studera på halvtid än inte alls? Om barn arbetar med att tillverka kläder åt en känd klädkedja och det blir känt att barnarbete används så reagerar allmänheten med att bli upprörda. Och självklart ska vi bli det! Problemet är att barnen då avskedas och kanske tvingas söka sig till ett nytt arbete där arbetsförhållandena är sämre. I värsta fall får de söka sig till den svarta marknaden och arbeta som prostituerade. För oss i väst kanske det är svårt att inse konsekvenserna av bojkottning.


 image3

Fotograf: Frida Lagerholm, hämtad från www.lakareutangranser.se


Jag menar inte att vi inte ska reagera och agera, men vi ska göra det på rätt sätt. Vad som är att anse som rätt varierar såklart från person till person.  Barnarbete kan vara extremt riskfyllt. Som jag nämnde innan förekommer barn på den svarta marknaden vilket är en oerhört farlig situation. Barnen kan luras in i ett arbete som visar sig vara rena slavarbetet. De får usel lön och har hemska arbetsförhållanden. Själva är de oförmögna att ta sig ur sin situation. En del barn är tvungna att arbeta då både eller ena föräldern gått bort i aids. Barnen får tidigt fysiska skador till följd av hårt arbete eller misshandel och de kan drabbas av psykiska skador till följd av stress och psykisk misshandel.


De positiva aspekterna av barnarbete kan sägas vara att barnen får tillgång till skolan och att konsekvenserna av bojkottning inte alltid är positiva för barnen som individer. De negativa aspekterna av barnarbete är flera. Barnen riskerar att luras in i slavliknande arbetsförhållanden och få såväl fysiska som psykiska skador. Är barnarbete acceptabelt för att det är accepterat i barnens hemländer? Eller är det ett hemskt fenomen som ska förbjudas? I FN:s barnkonvention förbjuds inte barnarbetet som sådant, utan sådant arbete som skadar barnet och äventyrar barnets hälsa. Jag tror att det är en rimlig överenskommelse. Vi i väst kan inte säga att barnarbete är helt fel. I vissa fall är det nödvändigt, även om vi önskar att situationen var annorlunda. Verkligheten är att det för tillfället är ett måste för miljontals barn att arbeta. Arbete som skadar barnen ska helt klart förbjudas, det är inget rättvist arbete. Det är lätt för oss i Sverige att fördöma barnarbetet som sådant - men det är inte så det fungerar. Det som vi kan göra är att reagera, inte bara när barnarbete är aktuellt på löpsedlarna. Det är aktuellt hela tiden, även om det inte står på Expressens förstasida. Läs mer vad du kan göra just nu på http://www.rb.se/ eller http://www.unicef.se/. Det är barnen som är vår framtid. Svenska barn, engelska barn, sydafrikanska barn, vietnamesiska barn. Det handlar inte om egna barn och andras ungar. Det handlar om våra barn.


RSS 2.0